Erasmus Aşamaları ve Gerekli Belgeler

Erasmus Aşamaları ve Gerekli Belgeler hakkında prosedürlerden uzak, Erasmus başvurusu ve sizi hangi aşamaların beklendiğini kendi deneyimlerimden hareket ile kısa bilgiler aktarmaya çalışacağım. Yazıma geçmeden önce öğrenci arkadaşlara Erasmus başvuru yapmalarını kesinlikle tavsiye ederim. Üniversite’de derslerinizde başarılı olabilirsiniz lakin Erasmus yapmak çok farklı bir şey. Normal öğrenciler birde Erasmus öğrencileri vardır ki anlatılmaz yaşanır…

Erasmus Başvuru ve Sınav Aşamaları

Yapılacak ilk iş olarak Üniversitenizin Erasmus sayfasından başvuru için gereken şartları kontrol edin. Aynı sayfadan istenilen belgeleri tamamlayın ve Bölüm Koordinatörüne teslim edin. Daha sonra Erasmus Ofisi yazılı sınav tarihi duyurur. Bu sınavın düzeyi üniversiteye göre değişiklik gösteriyor. Bizim üniversite ilk önce yazılı sınav bir ay sonrada sözlü mülakat yapıyor. Aynı günde Yazılı+Sözlü sınav yapan üniversitelerde var.

Sınavları başarılı bir şekilde geçirdik. Öğrencilerin başarı sıraları ilan edilir. ‘’Akademik başarı düzeyi : %50 Dil seviyesi : %50’’ O yıl çok fazla talep varsa ilk başvuru sahipleri her zaman avantajlıdır. Bazı üniversitelerin kontenjan sorunu yaşadığını arkadaşlarımdan duyuyordum. Yazılı ve Sözlü sınavda +90 Puan almasına rağmen yedek sıraya girenler vardı. Üniversite Erasmus sayfanızda bölümünüzün kontenjan listesini kontrol edin.

  • Ofis tarafından Oryantasyon toplantısı yapılır. Bu toplantıda bölümlerin ikili anlaşma durumlarına göre üniversiteler ve Erasmus hakkında  genel bilgiler verilir.

  • Erasmus sayfasından üniversitenizin ikili anlaşmalar listesini indirin. Burada kontenjan sayılarına dikkat ederek istediğiniz üniversiteyi belirleyin.

  • Tercih ettiğiniz üniversite Erasmus sayfasında gitmeyi düşündüğünüz dönemde açılan İngilizce dersleri bulun. Her bir dönem için 30 AKTS (ECTS) toplamak zorunludur. Bölüm Koordinatörü ders denkliğinin onayını vermesi gerekir.

  • Gideceğiniz üniversitenin Erasmus sayfasından başvuru koşullarını ve istenilen evrakları temin edin. Ayrıca bazı üniversiteler online ön kayıt almakta. Bu üniversiteler kontenjan sayısı dolunca daha fazla kayıt almayacağını belirten bir yazı gönderiyorlar. Bu durumda sıralamanız önemini yitiriyor ve daha fazla kayıt almadığı için o üniversite Kontenjanından yararlanamıyorsunuz.

Kendi Hazırladığım Belgeler;

  • Application Form (Online ön kayıt)
  • 3 adet Güncel Resim
  • Varsa Pasaport yoksa Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • İngilizce transkript
  • En az B1 seviyesinde Dil Belgesi. (Üniversitenizin Erasmus Ofisi bu belgeyi düzenleyecektir.)

Not: Bu belgelerden 3 adet çıktı alıyoruz. Üzerinde imzası gereken kişilere imzalattıktan sonra Erasmus Ofisine teslim ediyoruz. Erasmus Ofisi belgelerin 2 tanesini gideceğimiz üniversiteye posta yolu ile göndermemizi isteyecek.

İşlemleri tamamladık artık gideceğimiz üniversiteden onay mektubu bekliyoruz. Bir sonraki yazım ve sürecin devamını öğrenmek için buraya tıklayın.

Not: Unutmayın ki Erasmus Ofisinde çalışan görevli insanlar sizin hiçbir belgenizi hazırlamayacak. Tüm belgelerinizi kendiniz hazırladıktan sonra görevli kişilere kontrol için gösterebilirsiniz. Erasmus programında neredeyse tüm işlemler bireyin kendi sorumluluğundadır.

Ben gerekli evrakları internetten araştırdım. Bazı çelişkili durumlarda ofisten yardım aldım. Ofisi çok fazla sıkboğaz etmekten kaçının tavsiye edilmez. :)